LED televisie

Het scherm van een standaard LED televisie heeft achtergrondverlichting ofwel ‘backlight’ nodig om het beeld te tonen. Bij deze standaard LCD TV wordt er gebruik gemaakt van een beperkt aantal lampen die worden aangeduid met de term CCFL (Cold Cathode Fluorescerende Lamp).

Bij een LED televisie wordt er voor deze achtergrondverlichting gebruik gemaakt van een groter aantal kleine LEDs (Light Emitting Diodes). Er zijn 2 soorten LED LCD TV’s namelijk:

– Edge lit LED LCD
– LED matrix backlight LCDEdge lit LED LCD

Bij “Edge lit LED LCD” zijn de LEDs aan de buitenste rand van de tv geplaatst en projecteren hun licht naar binnen zonder dikte toe te voegen aan het scherm, daardoor is het mogelijk TV’s te maken van minder dan 3 centimeter dik.LED matrix backlight LCD

led-televisieBij “LED matrix backlight LCD” zijn de LEDs achter het gehele scherm aanwezig. Deze Full LED Backlight technologie is veel efficiënter dan bijvoorbeeld Ambilight. Bij bijvoorbeeld een film, waar aan de rechterkant van het beeld een bosbrand wordt getoond en aan de linkerkant een donker stuk bos, worden aan de rechterkant de kleuren hoger/feller/lichter weergegeven en aan de linkerkant juist lager/donkerder. Hierdoor is het contrast tussen de twee kanten hoger en het beeld beter.

Het voordeel van het gebruik van LEDs is dat deze zeer weinig ruimte innemen, weinig warmte produceren, kleuren weergeven waardoor een superieure beeldkwaliteit wordt bereikt en veel licht opbrengen met weinig energie. Door de LED technologie zijn LED LCD TV’s duurzamere apparaten die tot wel 30% minder stroom verbruiken dan standaard LCD TV’s.