Prijzen van LED lampen

Sommige consumenten wachten nog met het kopen van LED verlichting. De reden hiervoor is, dat ze denken dat de prijzen van LED lampen wel omlaag zullen gaan. Ze verwachten hierdoor meer waarde voor hun geld krijgen. Maar klopt dit wel en is het slim…?

Wachten op goedkope LED lampen?

Is het verstandig om te wachten op goedkopere LED lampen? Het antwoord op deze vraag is simpel gezegd; nee.

LED lampen lijken in dat opzicht op computers. Beide bestaan uit halfgeleidertechnologie (computer chips en LED diodes). Computers blijven ongeveer op hetzelfde prijsniveau, maar de technologie wordt steeds beter en sneller. Maar zou je daar wel op wachten?

Bij LED lampen geldt, hoe langer je wacht met de aanschaf des te meer geld je had kunnen besparen. In veel gevallen kun je de aanschafkosten van LED lampen namelijk al binnen twee jaar terugverdienen. Uiteraard moet je wel weten waar je op moet letten als je LED lampen wilt gaat kopen.

Waardoor worden de prijzen van LED lampen bepaald?

“Wachten op goedkope LED lampen lijkt in eerste instantie logisch. Toch zijn er meerdere reden waarom dit onwaarschijnlijk is.”

gloeilampen-verbodenHet valt misschien te verwachten dat meer verkopen zullen leiden tot goedkope(re) LED lampen. Ten eerste hangt dit niet van vraag en aanbod af. Sinds 1 september 2012 kunnen winkels in de Europese Unie geen gloeilampen meer inkopen. Ook is de handel hierin verboden. Dit kan betekenen dat er onvoldoende voorraad is voor de vraag naar nieuwe lampen. Hierdoor zal de prijs echter eerder toenemen dan afnemen. Ten tweede is het voor fabrikanten, distributeurs en detailhandelaren niet relevant hoeveel lampen er worden verkocht. Ze zullen (en kunnen) namelijk zelf hun prijzen bepalen.

De fabrikanten van goedkope LED lampen worden weggeconcurreerd. Omdat er minder fabrikanten zijn die nieuwe meer complexe LED lampen produceren is er minder druk om de prijzen te verlagen. Daarnaast bevatten LED lampen zeldzame grondstoffen waarvan de prijzen de afgelopen jaren zijn gestegen. LED lampen worden vooral in China gemaakt, waar de lonen en de brandstofkosten voor de scheepvaart de afgelopen jaren (mede dankzij de toegenomen welvaart in dit land) ook zijn gestegen.

Conclusie:

Zoals je ziet heeft het dus weinig zin om langer te wachten met de aanschaf van LED-verlichting. En waarom zou je niet direct willen profiteren van de mooie, sfeervolle en energiezuinige LED verlichting in jouw huis? In plaats van nog langer te wachten op lampen die al dan niet goedkoper worden?

LED lampen zijn een stuk duurder, maar feit blijft wel dat je op termijn flink kunt besparen. Wachten totdat er misschien goedkope LED lampen op de markt komen weegt niet op tegen het prachtige licht, de levensduur en de vele andere voordelen van LED lampen.


Bekijk ook onze andere categoriën:

LED lampen | Energie besparen | LED dimmer | LED fitting soorten