LiFi of Li-Fi staat voor “Light Fidelity“ en is een techniek waarbij LED lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. Li-Fi is bedacht door professor Harald Haas en werd tijdens de TED Global talk in juli 2011 door hem publiekelijk geïntroduceerd.
Li-Fi is net als Wi-Fi in staat om data met hoge snelheid en bilateraal te versturen. Deze technologie maakt het mogelijk om mobiele apparaten zoals tablets, smartphones en computers draadloos met het internet verbinden.
Zichtbare licht gedeelte
Licht is elektromagnetische straling in het frequentiebereik dat door mensen kan worden waargenomen. De techniek waar Li-Fi gebruik van maakt wordt ook wel visible light communications (VLC) genoemd. VLC gebruikt het elektromagnetische spectrum om informatie via zichtbaar licht te verzenden. Met behulp van lichtgolven van het licht van light emitting diodes (LEDs) wordt een mobiel 5G high-speed communicatie netwerk geleverd. Li-Fi maakt in tegenstelling tot Wi-Fi dus geen gebruik van radiogolven om data te verzenden.
Met behulp van subcarrier-index orthogonal frequency division multiplexing (SIM-OFDM), ook wel D-light (Data Licht) genoemd, worden LEDs met zeer hoge snelheid aan en uitgezet. Dit gebeurt zo snel dat het voor het menselijk oog niet waarneembaar is. LED lampen zijn halfgeleiders waarmee de optische output met extreem hoge snelheden kan worden gedetecteerd en gereguleerd door een ontvanger. Deze ontvanger zal kleine veranderingen in de amplitude omzetten in een elektrisch signaal. Het elektrische signaal wordt hierna weer omgezet naar een datastroom met hoge snelheid. LED lichtbronnen kunnen door deze techniek toe te passen gegevens met hoge snelheid versturen.
Datasnelheden
Verschillende bedrijven hebben met Li-Fi snelheden bereikt van meer dan 10Gbps, dat is ongeveer 250 keer zo snel als breedband internet. Een LED lamp kan per kleur 3,5Gbps aan data verzenden. Met behulp van RGB (de kleuren rood, groen en blauw) komt de totale bandbreedte op ruim 10Gbps uit. Li-Fi moet in de toekomst in staat zijn om met aangepaste LEDs draadloze informatie te versturen met een snelheid van 15Gbps. Meer informatie over Li-Fi technologie is te vinden op LiFi.nl.