LED lampen

LED lampen

LED lampen vervangen de ouderwetse gloeilamp maar bij het kopen van LED lampen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Deze zullen we in dit artikel bespreken.

De 5 belangrijkste criteria bij LED lampen voor consumenten zijn de kwaliteit, kleurtemperatuur, levensduur, energie-efficiëntie en prijs.


1. De kwaliteit van LED lampen

Vermogen
Normaal wordt er bij gloeilampen gesproken over het aantal watt. Watt wordt hierdoor gezien als een indicatie van uitgestraald licht, maar het uitgestraalde licht wordt eigenlijk aangegeven in lumen.

Lumen
Lichtstroom is een maat voor de hoeveelheid energie die een lichtbron in totaal (in alle richtingen) uitzendt. De eenheid van lichtstroom is het lumen. De lumen (lm) is een maat voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel.

led lampen lichtopbrengstLichtopbrengst
De kwaliteit van een ledlamp wordt onder andere uitgedrukt in lumen per watt. Dat is de hoeveelheid uitgestraalde licht (lichtopbrengst) die een ledlamp per watt geeft. Een 25 watt gloeilamp geeft bijvoorbeeld een lichtbundel van 200 lm, voor datzelfde aantal lumen is een LED-lamp van 4 watt nodig.

Hoeveel lumen nodig; In onderstaand overzicht kun je zien hoeveel watt een gloeilamp verbruikt in vergelijking tot een LED lamp met dezelfde lichtopbrengst.

Stroomverbruik gloeilamp Stroomverbruik LED-lamp Lichtopbrengst in lumen
15 W 2 W 100 lm
25 W 4 W 200 lm
40 W 6 W 400 lm
60 W 8 W 700 lm
75 W 12 W 900 lm
100 W 23 W 1300 lm

(De waarden zijn gebaseerd op gemiddelden, de werkelijke gegevens kunnen afwijken afhankelijk van de soort LED lamp en de fabrikant.)Er zijn veel webshops die LED lampen verkopen maar niet iedereen verkoopt ook daadwerkelijk kwaliteit. Wij raden aan om voor goede LED lampen eens te kijken bij Bol.com/led-lampen, Lampenlicht en Ledgloeilamp. Deze webwinkels verkopen kwalitatieve LED lampen tegen betaalbare prijzen.”

2. LED lampen kleurtemperatuur

Lampen zijn er in verschillende lichtkleuren, ook wel kleurtemperaturen genoemd. De kleurtemperatuur van het licht dat een lamp uitstraalt wordt aangeduid in Kelvin (K). Een gewone gloeilamp straalt ongeveer 2700K uit.

Let bij het kiezen van LED lampen op de juiste kleurtemperatuur op basis van waarvoor de ledlamp wordt gebruikt.
led lampen kleurtemperatuur


De kleurtemperatuur helpt verschillende sferen te creëren. LED lampen met een lage Kelvin waarde genereren warm geel licht.
Deze zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer in huis. LED Lampen met een hoge Kelvin waarde produceren koel blauw licht.
Deze hebben een stimulerende werking en zijn ideaal voor taken die concentratie vereisen, zoals bijvoorbeeld kantoorwerkzaamheden.

  • Voor extra warmwit is <2700K de juiste keuze.
  • Voor warmwit is 3000-3200K de juiste keuze.
  • Voor neutraal wit is 5000K de juiste keuze.
  • Voor koelwit is >8000K de juiste keuze.

3. Levensduur LED lampen

Een ander criterium waaraan de kwaliteit van een ledlamp kan worden ontleend, is de levensduur. Een indicatie voor de levensduur is de temperatuur die een ledlamp bereikt. LED lampen worden minder warm dan gloei- en spaarlampen. Maar zijn wel gevoelig voor hoge temperaturen. Hoewel LED lampen van buitenaf niet warm aanvoelen, kan de temperatuur in de behuizing tot wel 50 graden oplopen.

Om warmte af te voeren worden LED lampen voorzien van een aluminium koellichaam (printplaat). Als de kwaliteit van dit materiaal onvoldoende is wordt de warmte niet goed afgevoerd. Hierdoor gaat de levensduur van de ledlamp aanzienlijk achteruit.

LED lampen met printplaatjes van slechte kwaliteit kunnen bij blootstelling aan hoge temperaturen krimpen en uitzetten met als gevolg dat een van de onderdelen loslaat en de lamp het niet meer doet.

De meest voorkomende oorzaak van het kapot gaan van een ledlamp is oververhitting van het materiaal. Goede kwaliteit LED lampen zijn afhankelijk van de constructie, elektronica en de gebruikte materialen. Dit zijn de bepalende factoren voor de levensduur van een ledlamp.
4. Energie-efficiëntie LED lampen

De energie-efficiëntie van LED lampen is aanzienlijk hoger in vergelijking tot gloeilampen. Vergeleken met gloeilampen gaan LED lampen meer dan 25 keer langer mee en bespaart gemiddeld tot 40% energie, voor huishoudens is dit minimaal 75%. Toch zitten er tussen LED lampen wel flinke verschillen in rendement. Zo is bijvoorbeeld het rendement van LED lampen met een warme kleurtemperatuur in het algemeen lager dan lampen met een koele kleurtemperatuur.

Voor de beoordeling van de energie-efficiëntie wordt vaak alleen naar de verhouding lumen per watt gekeken. Maar in de praktijk is het minstens zo belangrijk om te kijken of de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats terecht komt. Hierbij speelt ook het armatuur en de lichtverdeling een belangrijke LED lampen energie-efficiëntierol.

De lichtverdeling wordt bepaald door de stralingshoek. De stralingshoek is de grootte van de hoek waarmee licht uit een LED-lamp wordt gestraald en wordt uitgedrukt in graden. Bij een kleinere stralingshoek wordt de lichtsterkte groter (meer gerichter, bijvoorbeeld bij het lezen) omdat de hoeveel licht niet veranderd.

5. Prijs en terugverdientijd LED lampen

De aanschafprijs van LED lampen is voor consumenten vaak een belangrijk criterium.

Bij het LED lampen kopen kan de prijs voor veel mensen van doorslaggevend belang zijn. Toch is het zo dat van alle bovenstaande criteria van LED lampen, de prijs juist het minst belangrijk is. De initiële kostprijs van een LED-lamp is hoger dan die van een traditionele gloeilamp. Maar met een terugverdientijd van gemiddeld 1,5 jaar zijn LED lampen snel terugverdiend.

Op de lange termijn is het belangrijkste criterium voor het kopen van LED lampen niet de prijs maar de kwaliteit. Over het algemeen geldt bij LED lampen dat goedkoop, duurkoop is. Goedkope LED lampen zijn vaak van zeer slechte kwaliteit en hebben daarom een veel kortere levensduur. Ga dus altijd voor duurzame kwalitatieve LED lampen. De kwaliteit van LED lampen wordt bepaald door de levensduur en het energieverbruik, en deze bepalen de duurzaamheid.

Daarnaast is de prijs afhankelijk van het feit of de lamp dimbaar is of niet. Niet dimbare LED lampen zijn goedkoper dan dimbare LED lampen.

Kwalitatieve LED lampen

Wij adviseren kwaliteits LED lampen van Bol.com/ledlampen, Lampenlicht en Ledgloeilamp.

De LED lampen van deze aanbieders zijn van zeer hoge kwaliteit en beschikken over alle belangrijke criteria. Daarnaast bieden deze bedrijven 30 dagen bedenktijd en 2 jaar volledige fabrieksgarantie. Ook hebben ze een eKomi onderscheiding of Thuiswinkel waarborg. Dit geeft aan hoe ze door klanten worden beoordeeld.”


Bekijk ook onze andere categoriën:

Energie besparen | LED dimmer | LED fitting soortenVoor- en nadelen LED lampen