Hoe werkt een LED lamp en door wie is de LED uitgevonden?
Een Light Emitting Diode (LED) is een elektronische component (halfgeleider) die licht geeft als er stroom doorheen loopt.
Hoe werkt een LED lamp
Als er elektriciteit door de diode wordt gevoerd worden de atomen in een van de materialen (binnen de halfgeleiderchip) aangestoten tot een hoger energieniveau. De atomen in dat eerste materiaal hebben dan teveel energie en moeten die proberen vrij te geven. Dat gebeurt doordat de atomen elektronen afstaan aan het andere materiaal in de chip. Tijdens deze energieoverdracht ontstaat licht. De kleur van het licht van de LED wordt bepaald door de materialen en de processen waaruit de chip bestaat.
De ontwikkeling van LEDs is de afgelopen jaren snel gegaan. Technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat voor verlichting nu LED lampen worden gebruikt in plaats van gloeilampen.
Diodes en fittingen
Een ledlamp bestaat uit meerdere diodes en het geheel van de halfgeleider, reflector en contactpunten gecombineerd in een behuizing vormen de lamp.
Ledlampen komen in verschillende soorten en met dezelfde fittingen voor als de gewone gloeilamp met dikke (E27) of dunne (E14) Edison-schroefdraad. Er zijn ook modellen met een GU10 bajonetsluiting, MR11 met GU4 / G4 steekfitting, MR16 met GX5.3 / GU5.3 steekfitting of GU10 fitting, AR111 met G53 steekfitting, en G9 steekfittingen.
Uitvinder Ledlamp
De LED geschiedenis gaat al flink wat jaren terug. In encyclopedieën staat dat de LED in 1962 is uitgevonden door vier onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksgroepen. Uit het april nummer (2007) van Nature Photonics blijkt echter dat zij daadwerkelijk werd ontdekt door een redelijk onbekende Russische genie circa 40 jaar eerder.
Oleg Losev: uitvinder van de LED
Oleg Vladimirovitsj Losev was een radiotechnicus met een talent. In het midden van 1920 merkte hij dat diodes gebruikt in radio-ontvangers licht uitstraalden wanneer er stroom doorheen ging. Toen, in 1927, publiceerde hij gegevens van de allereerste LED in een Russisch tijdschrift. Nikolay Zheludev, heeft aan de Universiteit van Southampton het verhaal van Losev opgegraven.
Losev publiceerde zijn ontdekkingen ook in Duitse en Engelse tijdschriften. In zestien kranten tussen 1924 en 1930 vertelde hij gedetailleerd de functie van zijn LED.
Hij gebruikte vervolgens Einstein’s nieuwe kwantumtheorie om de manier te verklaren waarop elektronen die licht geven in energie afnemen zonder warmte vrij te geven. Maar een brief die hij schreef aan Einstein waarin hij vroeg om hulp voor de ontwikkeling van de theorie van de LED’s gaf geen antwoord.